Lise Psikolojik Danışma Ve Rehberlik

LİSE KADEMESİ REHBERLİK BİRİMİ

AMAÇ
Lise kademesi Rehberlik Servisimizin öncelikli amacı, ‘’önleyici, gelişimsel ve mesleki rehberlik’’ yaklaşımı ile tüm öğrencilerimizin gelişim gereksinimleri doğrultusunda psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinden yararlanabilmelerini sağlamaktır. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimi, öğrencilerin, psiko-sosyal ve bilişsel gelişim düzeylerini destekleyerek çocuğun/ergenin kendini tanımasını, farkındalık düzeyini arttırmasını, çevresiyle güvenli ve olumlu ilişkiler kurabilmesini, yetenek-ilgi alanlarını keşfetmesini ve böylece kişiliğine uygun mesleğe yönelmesini sağlayıcı ve akademik başarı gelişimini destekleyici çalışmalar yapar.

Lise Kademesi Rehberlik Servisi, hem öğrencilerine yönelik hem de velilerine yönelik çalışmalar yapar;


Öğrencilere Yönelik Çalışmalar
Bireysel Rehberlik / Grup Rehberliği Eğitsel Rehberlik
Mesleki Rehberlik
Sınıf Rehberliği
Velilere Yönelik Çalışmalar
Veli Görüşmeleri (Bireysel-Grupla)
Anne-Baba Okulu Seminerleri (Veli Eğitim Seminerleri)
Bireysel Rehberlik Çalışmaları
Öğrencinin bireysel ve sosyal gelişimini desteklemek, duygusal sorunlarında yardımcı olmak üzere gerekli hizmetler verilir. Bireysel rehberlik; öğrencilerin sorunlarına yardımın yanı sıra, onların kişilik ve sosyal gelişimlerine ve olgunlaşmalarına destek olmayı ve bu amaca yönelik düzenlenmiş bireysel ve grup etkinliklerini de içerir. Bu hizmetlerde aşağıdaki hususlar temel alınır.
a) Öğrencilerin davranış, duygu, düşünce ve tutumlarına karşı duyarlılık gösterilerek gizlilik ilkesine özellikle dikkat edilir.
b) Öğrencilerin kendilerine ilişkin farkındalık düzeyini yükseltmelerine yardım edilir.
c) Bu hizmetler, öğrencinin sorununu onun adına psikolojik danışmanın çözmesi anlamına gelmez. Öğrenci, sorununu çözme sorumluluğunu üstlenmek durumundadır.

Bireysel Görüşmeler:
1) Öğrenci ve velilerin kendi ihtiyaçları doğrultusunda başvurmaları yoluyla,
2) Velilerin öğrencileri hakkındaki geri bildirimleri doğrultusunda,
3) Öğretmenlerin öğrencileri hakkındaki geri bildirimleri doğrultusunda,
4) Psikolojik Danışma ve Rehberlik Biriminin gözlemleri ve değerlendirmeleri ile gerçekleştirilir.

Eğitsel Rehberlik Çalışmaları
Okulumuzda eğitsel rehberlik çalışmaları hem öğrencilerimize hem de velilerimize yönelik olarak yapılır:
Öğrencilere Yönelik Eğitsel Rehberlik Çalışmaları:
        Oryantasyon Çalışmaları
         Etkin Çalışma Yöntemleri
         Problem Çözme Becerileri
         Zamanı Etkin ve Verimli Kullanmaya Yönelik Çalışmalar
        Motivasyon Çalışmaları
        Öğrencileri Özelliklerine Uygun Olarak Bir Üst Kuruma Yönlendirme

Velilere Yönelik Eğitsel Rehberlik Çalışmaları:
Özel Onur Anadolu Lisesi’nde eğitsel rehberlik hizmetleri yalnızca öğrencilere yönelik değil aynı zamanda velilere de yöneliktir. Velilerimiz ile öğrencilerimizin akademik seviyeleri, davranış ve tutumlarına yönelik düzenli olarak görüşmeler yapılır. Bunun yanı sıra her ay velilerimiz için Rehberlik Servisi tarafından Anne-Baba Okulu Semineri düzenlenir.

Mesleki Rehberlik Çalışmaları
Mesleki Rehberlik, bireyin bir mesleğe yönelmesini ve yöneldiği mesleğe göre kişinin ilgi ve yeteneklerinin uygun olup olmadığını göz önünde bulundurarak sağlıklı bir meslek seçimi yapabilmesine yönelik yapılan çalışmalardır.
Onur Anadolu Lisesi’nde öğrencinin içinde bulunduğu gelişim dönemi ve bireysel özellikleri dikkate alınarak eğitim sürecinde her öğrenciye; mesleki tercih yapması, kendine uygun mesleğe yönelmesi, iş yaşamına ve mesleğe hazırlanması için gerekli rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri verilir.

Sınıf Rehberliği
Özel Onur Anadolu Lisesi’nde Milli Eğitim Bakanlığı sınıf rehberlik programı esas alınıp yıllık rehberlik çerçeve planıyla koordineli olarak her sınıf düzeyinde farklı sınıf etkinlikleri düzenlenir.